joi, 7 august 2014

Frumusețea nu înseamnă kg și cm, ci e o "simplă" chestiune de formă...

 "Am slăbit, dar tot nu mi se pare că arăt bine...": de câte ori nu am auzit această replică! Dietele ne promit subțierea, dar ele nu pot controla modul în care slăbim: proporțiile formelor se modifică, iar raportul lor va putea fi lucrat prin proceduri cosmetice și fizioterapeutice sau prin exercițiu fizic.
 
 Kilograme și centimetri
  Standardele care raportează greutatea la înălțime s-au modificat de-a lungul timpului, în principal în funcție de modă. Dacă în trecut se considera că o femeie de 1,60 cm ar trebui să aibă 60 kg, acum se consideră acceptabile numai 50 kg, poate chiar mai puțin. Însă aceste date nu indică de fapt prea multe, deoarece importantă este substanța din care sunt alcătuite aceste kilograme. Grăsimea este mai ușoară, mușchii sunt mai grei: la aceeași înălțime, o persoană mai grasă poate corespunde acestui standard mai bine decât una care are o masă musculară mai mare. Și cum sunt multe persoane care asociază dieta cu exercițiile la sala de forță, nu este de mirare să constatăm că, după efortul de a ține dietă și de a ridica greutăți de vreo 5 ori pe săptămână stăm mai rău cu raportul greutate-înălțime decât înainte. Cu toate acestea, oglinda și hainele de acum un an ne arată clar că am slăbit. Dar se poate întâmplă că, deși avem aceste indicii, să le zicem obiective, să ni se pară că, totuși, ceva este în neregulă, că nu suntem atât de subțiri, de ușoare pe cât credem că am merita în urma eforturilor noastre. Ce-i de făcut? Răspunsul ar putea să fie șocant, dar cine îl va pune în aplicare îi va înțelege eficiența: trebuie să abordăm chestiunea cu blândețe.
 
 Calea blândeții și beneficiile ei
  Dacă atunci când am spus blândețe v-ați gândit la încetineală și ineficiență, poate veți fi descurajate că citiți mai departe. Însă înainte de asta gândiți-vă la toate dietele draconice și exercițiile fizice intense și epuizante care sunt "eficiente" pe termen foarte scurt, cântarul începe rapid să arate mai puțin, dar care, tocmai din cauza agresivității lor, nu pot fi menținute pe termen lung și destinul lor este să fie abandonate, cântarul începând rapid să arate mai mult. Și atunci, nu ar fi oare mai bine să încercam și altceva? Dacă dieta este bună și suportabilă, dacă exercițiile cardio intense ard caloriile, iar greutățile din sală de fitness ne blindează corpul cu un aparat muscular care-l va pune la adăpost de pericolul îngrășării, de forma noastră urmează să se ocupe exercițiile fizice blânde cum sunt pilates, hatha yoga, taiji, qigong. Aceste exerciții integrative, care antrenează în paralel spiritul, mintea și corpul, ne modelează, ne conferă suplețe și eleganță. Cu ajutorul lor dobândim în primul rând o ținută mai bună, o postură corectă pe care o vom menține în orice ocazie. Este uimitor cât de mult face postura pentru aspectul nostru: o ținută dreaptă, un mers elastic, membre mobile și alungite ne fac să părem mai zvelte. Acest tip de exercițiu lent, cuplat cu respirația, nu ne obosește fizic, ne relaxează mintea punând-o în același timp la treabă și ne lucrează articulațiile și tendoanele, a căror tinerețe este neprețuită. În felul acestea, putem să ne menținem un stil de viață activ până la vârste înaintate, dobândind în același timp un aspect tineresc și elegant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu