luni, 21 ianuarie 2013

Fă-ți bijuteriile preferate să strălucească!

Curățarea și îngrijirea corectă a podoabelor:

Aur
Curățare: Aurul se curăță doar rareori cu pastă de dinți. Altfel capătă un aspect învechit. De aceea, bijuteriile din aur trebuie curățate de preferință la bijutier, și nu acasă.
Purtare și folosire: În cutie! Bijuteriile de aur se zgârie repede. De aceea, ele trebuie păstrate într-o cutie cu interior tapițat. Când înoți sau mergi la saună, e mai bine să le scoți.
 Sfat extra: Una este de ajuns! Nu purta mai multe inele pe același deget. Se lovesc reciproc, iar pietrele se pot strica. Nu mai vorbim de aspect!

Gablonțuri
Curățare: Mai puțin înseamnă mai mult. Deseori, gablonțurile n-au viață prea lungă. În loc să le freci sau să le lustruiești, mai bine curăță-le cu un prosop umed.
Purtare și folosire: Bijuteriile argintate sau aurite nu au ce căuta în baie - aerul umed poate accelera oxidarea. Când ajungi acasă, scoate-le și pune-le într-un loc sigur.
 Sfat extra: Bijuteriile "naturale", din lemn sau fildeș, se îngrijesc prin aplicarea regulată de ulei. Excesul de ulei se îndepărtează cu un prosop.

 Perle
Curățare: Colierele de perle se pun de două ori pe an în apă călduță, cu puțin detergent. Se freacă blând, se clătesc cu apă curată și se lasă să se usuce cel puțin 24 de ore.
 Purtare și folosire: Bijuteriile cu perle nu trebuie să vină în contact cu cosmetice și parfumuri. De aceea, aplică mai întâi crema și machiajul, și apoi pune-ți bijuteriile.
 Sfat extra: Pentru ca perlele să fie strălucitoare, ele pot fi unse o dată la 2-3 ani, cu grijă și în strat foarte subțire, cu ulei de măsline. 

Argint
Curățare: Nu-l lustrui, mai bine pune argintul pentru scurt timp în apă fierbinte alături de câteva bucăți de folie de aluminiu și sare. Apoi spală-l cu apă curată și lasă-l să se usuce bine.
 Purtare și folosire: Transpirația înnegrește argintul, de aceea bijuteriile se scot când faci sport. Învelit în cârpe uscate de bumbac sau in, argintul nu se înnegrește așa de repede.
 Sfat extra: Atenție, efecte secundare! Dacă iei anumite medicamente, acestea pot avea efect asupra bijuteriilor: le pot înnegri. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu